040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    


Bolečine v križu

Bolečine v križu so najpogostejše bolečine, ki vas lahko pripeljejo k zdravniku. Kar štirje od petih ljudi bo vsaj enkrat v življenju tožilo zaradi bolečin v križu. Poznamo številne vzroke za njihov nastanek: mišica, vezi, bakterijska in nebakterijska vnetja, radikulopatije, mielopatije, diskopatije, fasetni sindrom, degenerativne spremembe, razne travme, visceralne bolezni, tumorji, metabolične motnje, kronične preobremenitve in podobno.

Prirojene anomalije

 • Prehodna vretenca - sakralizacija ali lumbalizacija v prehodu med ledveno in križnično hrbtenico.
 • Spina bifida – prirojena napaka v okostenjevanju in zapiranju nevralnega kanala, ki se večinoma pojavlja na prehodu ledvene hrbtenice v križnico.
 • Spondiloliza – prirojena motnja v okostenitvi vretenčnega loka v interartikularnem delu. Najpogosteje so prizadeti spodnji lumbalni segmenti. Motnja ostane asimptomatska, dokler ne pride do preobremenitev okvarjenega predela, kar se rado zgodi pri mladih športnikih ali pri odraslih, ki opravljajo težka fizična dela. Posledično se pojavijo bolečine v križu.
 • Spondilolisteza – nastane, če prične vezivna zveza popuščati, vretence prične drseti naprej, za njim pa vsa vretenca kranialno. Nastane ventralni pomik celega hrbteničnega stebra nad okvarjenim vretencem, ki pri mladih pogosto napreduje in prične pritiskati na vsebino nevralnega kanala. Pojavijo se nevrološke motnje na spodnjih udih.

Zdravljenje spondilolize in spondilolisteze je konzervativno (fizioterapija, manualna terapija), potrebno je zmanjšati fizične obremenitve. Pri napredujočih nevroloških znakih je večkrat potrebna operativna stabilizacija.

Metabolične motnje

 • Osteoporoza – je motnja kostne presnove, za katero je značilno zmanjšanje kostne mase v prostorski enoti kosti (atrofija kosti). Zaradi tega postane kost krhka in lomljiva.
 • Osteomalacija – je bolezen presnove, ki se pojavi zaradi pomanjkanja kalcija po končani rasti. Najpogosteje nastane pri stradanju (pretirane shujševalne kure) in med nosečnostjo ter laktacijo, če se nosečnica ali mamica nepravilno hranita ali bolezensko izgubljata kalcij.

Vnetja

Bakterijska vnetja prizadanejo medvretenčno ploščico (discitis), vretence (spondilitis) ali oboje (spondilodiscitis) in povzročajo močne bolečine in omejeno gibljivost. Med nebakterijskimi vnetji sta najpogostejša revmatoidni artritis in ankilozirajoči spondilitis.

Degenerativne okvare

 • Spondiloza ali spondilartroza – sta normalna pojava degenerativnih sprememb, ki se začno pojavljati z naraščajočo starostjo. Bolečine v križu običajno povzročajo degenerativne spremembe na malih medvretenčnih sklepih, ki zmanjšujejo gibljivost ledvene hrbtenice, predvsem zasuke in povzročajo kronične bolečine v križu.
 • Degenerativna okvara medvretenčne ploščice – je zelo pogosto vzrok za bolečino v križu, izboklina (protruzija) ali hernija diska pa pritisne na pripadajočo živčno korenino in sproži hudo bolečino vzdolž enega ali drugega spodnjega uda.
 • Spinalna stenoza – je zožitev spinalnega kanala v ledvenem delu hrbtenice, ki nastane zaradi obsežnih degenerativnih sprememb na intervertebralnih sklepih, protruzije medvretenčne ploščice in zadebeljenih mehkih obhrbteničnih struktur. Vodilni simptom je klavdikacijska bolečina v sedalu, stegnih, mečih in stopalu s parastezijami in hiperstezijami (motnje zaznavanja), ki se zmanjšajo po počitku in ko se pripognemo naprej za približno 20 minut.

Prisilna drža

Prisilna drža, vezana na delo, ki zahteva dolgotrajne obremenitve, so pogost vzrok za kronično bolečino v križu.

Prisilna drža 

Tradicionalna kitajska medicina obravnava človeka iz vidika življenjske energije. Bolezenski znaki so posledica energijskega neravnovesja, to pa lahko nastane zaradi različnih vzrokov (notranjih in zunanjih dejavnikov, kot so izpostavljenost mrazu, poškodbe, preobremenjenost, nakopičena negativna čustva…). Čedalje bolj je znano, da je stres glavni vzrok za nastanek večine bolezni današnjega časa. Kronične bolečine v križu so eden od simptomov neravnovesja v energijskem sistemu ledvic. Ledvice so shramba za vitalno energijo in so energijsko povezana s kostmi, zobmi, ušesi in lasmi. Če je energijski sistem ledvic šibak, to vpliva na organe, ki so z njimi povezani. To pomeni, da veliko lažje pride do poškodbe v predelu križa. Čustva, ki vplivajo na energijski sistem ledvic so: bojazljivost, brezvoljnost in zapiranje vase.

 

Kako ravnati, ko začutimo bolečino v križu?

Bolečino si skušamo olajšati s segrevanjem ali hlajenjem bolečega mesta (obhladki, prhanje). Če bolečina ne mine, posežemo po analgetikih, ki jih lahko brez recepta dobimo v lekarni.

Nikakor ne mirujemo več kot dan ali dva. Vzdrževanje telesne dejavnosti je zelo pomembno, saj zaradi mirovanja postanemo okorni, pešajo nam mišice in kosti, postanemo depresivni, bolečine so močnejše in težje se znova aktiviramo. Izvajamo vaje za raztegovanje in krepitev hrbteničnih mišic. Blagodejna je tudi masaža.

Vaje za preprečevanje bolečin v ledvenem delu hrbtenice:

 Vaje za bolečino v križu

Pri preprečevanju bolečin v križu je potrebna predvsem skrb za pravilno telesno držo ter zmerna športna aktivnost. Bodite pozorni na to, kako sedite pred televizijo ali računalnikom ter kakšna je sicer vaša telesna drža. Če je vaše delo pisarniško za računalnikom, vsako uro opravite nekaj razteznih vaj.

Obstaja veliko tehnik manualne terapije, katere uspešno lajšajo in preprečujejo bolečine v križu. Izrednega pomena je dobra diagnoza. Na osnovi anamneze, ortopedskih testov, nevroloških testov in funkcionalnih testov se določi delovna terapija in plan dela. Veliko pa bomo k izboljšanju stanja pripomogli sami. Pravilno in zadostno gibanje, pravilna prehrana, dovolj počitka in osvobajanja stresa bo nedvomno zmanjšalo možnost pojava bolečin.

 Manualna terapija

 

Kdaj zaradi bolečine v križu obiskati zdravnika?

Zdravniško pomoč moramo poiskati takoj, če bolečine v križu spremljajo:

 • težave z odvajanjem vode ali blata,
 • omrtvelost v presredku in spolovilu,
 • omrtvelost, zbadanje ali občutek slabosti v obeh spodnjih udih,
 • nestabilnost v pokončnem položaju in težave pri premikanju nog.

Ti znaki kažejo, da sta lahko prizadeta hrbtenjača in živčevje.

Zdravnika morate obiskati, če bolečina postaja močnejša ali ne mine v 4 do 6 tednih. Zdravnik vas bo poslal na preiskave za opredelitev narave bolečine. Od izvidov bo odvisno, ali vas bo napotil na specialistično zdravljenje.

Vzrok za bolečino v križu je lahko kakšna druga bolezen. V teh primerih je bolečina zelo huda, prisotna v mirovanju in ponoči nas zbuja iz spanja. Običajno jo spremljajo še drugi simptomi kot so povišana telesna temperatura in hujšanje. V takšnih primerih zdravnika obiščite prej.

Kaj lahko poslabša bolečino v križu?

Bolečino v križu lahko poslabša nepravilno dvigovanje bremen, slaba telesna drža, uporaba premehkih sedežev ali ležišč, dolgotrajno sedenje in vožnja v avtomobilu, dolgotrajno ležanje, dolgotrajni enaki položaj telesa pri delu ter čustvena stanja kot so strah, zaskrbljenost in napetost.

Pomnite!

 • Bolečina v križu je znak prizadetosti ene ali več hrbteničnih struktur.
 • Prizadetost hrbteničnih struktur pogosto nastane zaradi slabe telesne drže in navad pri delu ali počitku.
 • S pravilnim ravnanjem in pravočasnim ukrepanjem lahko bolečino v križu bistveno ublažimo ali preprečimo.
 • Hrbtenica je ustvarjena za gibanje, prej boste pričeli z vsakodnevnimi aktivnostmi, prej se bo bolečina ublažila.
 • Vsekakor je pri bolečinah v križu najslabša izbira ta, da preprosto mirujete in čakate, da bolečina izgine.