040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

 

boleča rama.jpeg

Rama je najbolj kompleksen sklep v našem telesu, zato je pomembno, da s pravilnim kliničnim pregledom ugotovimo vzrok za nastale težave. Gre za kroglast sklep (articulatio spheroidea), kateri ima številne osi, kjer ima konveksna sklepna površina obliko krogle, konkavna pa je njen odlitek. To je sklep v katerem so možni vsi gibi. Sklep tvorita dve kosti, nadlahtnica (os humeri) in lopatica (os scapulae).

Zaradi majhne konkavne oblike sklepne površine na lopatici (glenoidalna ponev zaobjame le tretjino glave nadlahtnice), povečuje sklepno ponev hrustančni labrum glenoidale. Na ta način pomaga k stabilizaciji sklepa, saj je ta zaradi velike gibljivosti in razmerja med sklepnima površinama nestabilen. Pri stabilzaciji sodelujejo tudi vezi in mišice, predvsem skupina mišic rotatorne manšete:

nadgrebenčnica (m.supraspinatus),

podgrebenčnica (m.infraspinatus),

mala okrogla mišica (m.teres minor),

podlopatična mišica (m.subscapularis).

rama1.jpg

 

Možne patologije ramenskega sklepa

Najpogostejše težave, ki povzročajo bolečino v ramenu so:

Nestabilnost ramena

Najpogostejši so sprednji izpahi nadlahtnice v ramenu. Pojavi se nenadna ostra bolečina, občutek preskoka, spremenjena oblika ramena ter omejena gibljivost sklepa. Lahko je prirojena (pogoste dislokacije) ali pridobljena (post-travmatska). Do izpaha lahko pride pri padcu na roko, udarcih, pri gibih kot so metanje žoge, poseganje po predmetih visoko nad glavo, pri nekontroliranih zamahih.

Tendinopatije

Poznamo tendinitis (akutno vnetje tetive), tendinozo (kronično vnetje tetive), ruptura tetive (delna ali popolna ruptura). Glavni vzroki so degeneracija tkiva s fragmentacijo kolagena in nepravilno orientacijo kolagenskih vlaken v tetivi. Nastanejo lahko kot posledica poškodbe, preobremenitev, prisotnost kalcinacij…

Utesnitveni sindromi

Gre za dokaj pogosto patologijo ramenskega sklepa. Pojavi se, ko se mehkotkivne strukture (mišice, tetive, burza, ovojnica) stisnejo v subakromialnem prostoru (med glavo nadlahtnice in akromionom).

Bolečina se pojavi ob specifičnih gibih, po daljši obremenitvi, pojavi se šibkost mišic, omejena je gibljivost sklepa. Gre za topo bolečino, obstojno, če ležimo na poškodobani rami je to boleče. Pri gibu prav tako lahko slišimo pokanje v sklepu. Bolečina se lahko širi po nadlahtnici ali proti vratu.

Vzrok so lahko preobremenitve, degenerartivne spremembe v sklepu, napačna glenohumeralna biomehanika, glenohumeralna nestabilnoist, nestabilnost lopatic, kalcinacije rotatorne manšete, skrajšave posteriorne kapsule, padec na iztegnjeno roko in ostalo.

Artroza, artritis

Artroza ramena pomeni, da se je v ramenskem sklepu obrabil hrustanec. To imenujemo artroza oziroma obraba hrustanca. Za artrozo, degenerativno bolezen sklepov je značilno propadanje sklepnega hrustanca, tvorba koščenih izrastkov (osteofitov) na robovih sklepnih teles in končno deformacija sklepa. 

Artritis (vnetje sklepa) lahko nastane kot posledica artroze, raznih vnetij (bakterijsko, virusno, glivično), sistemskih obolenj (revmatoidni artritis, psoriatični artritis, borelioza…), poškodb, pretirane aktivnosti in ostalo. Hrustanec ni oživčen, zato ne boli. Delci odmrlega hrustanca dražijo sklepno ovojnico in povzročijo vnetje ovojnice. Ovojnica je zelo oživčena, zato boli.

Poškodbe labruma

Hrustančno sklepno površino lopatice poglablja labrum, vezivna hrustančna struktura, ki po obodu obdaja glenoid. Njegova glavna vloga je povečevanje stabilnosti glenohumeralnega sklepa ter izboljševanje prileganja sklepnih površin lopatice in nadlahtnice. Možni vzroki poškodbe labruma so ponavljajoči gibi nad glavo (šport), padec na iztegnjeno roko, trakcijske poškodbe, nestabilnost sklepa, udarci… Bolečina, ki se pojavi je globoka, ostra, običajno jo spremlja klikanje v sklepu.

Burzitis

Burzitis rame je vnetje burze oziroma vnetje žepkov napolnjenih s sinovialno tekočino, ki so med kito in kostjo. Burze zmanjšujejo trenje med kitami ali mišicami ter lajšajo gibanje. Najpogosteje je vneta subakromialna burza. V akutni fazi so prisotne močne bolečine in velika omejitev gibljivosti. Nastane zaradi preobremenitev, ponavljajočih gibov nad glavo, nenadnega sunkovitega giba nad glavo in podobno.

Bolečina v akromio-klavikularnem sklepu

Sklep, v katerem se stikata površini končnega dela ključnice in akromiona lopatice, imenujemo akromioklavikularni sklep ali AC sklep.

Bolečina se pojavi lokalno na samem AC sklepu. Vsi pasivni gibi so boleči, največje bolečine pa povzroča horizontalna addukcija roke. Bolečina je ostra, prisotna ob gibanju z rameni, na sklepu so lahko opazne zadebelitve. Pri gibanju se lahko zaradi nestabilnosti ključnice v tem sklepu pojavljajo boleči preskoki.

Vzrokov za bolečino v ramenu je še veliko več. Pomembno je, da opravimo kvaliteten kliničen pregled, da se ugotovi dejanski vzrok težave in odpravi morebitne kompenzacije zaradi porušene biomehanike sklepa. Velikokrat je za bolečino ramena odgovoren vratni del hrbtenice ali torakalni del hrbtenice z posledično porušeno biomehaniko same lopatice.

Klinični pregled je sestavljen iz anamneze, inspekcije, palpacije ter specifičnih testov (nevroloških, ortopedskih in funkcionalnih) z namenom postaviti pravilno diagnozo.

Vaje za ohranjanje obsega gibljivosti in jačanje mišic rotatorne manšete:

rama.jpg