040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

Išias je sindrom bolečine v križu z izžarevanjem v en ali oba spodnja uda z ali brez nevroloških izpadov. Povzroča ga pritisk na spinalne korenine od L4 do S3. Najpogostejši vzrok za pritisk je protruzija ali prolaps medvretenčne ploščice (diskus hernija), redkeje poškodba, vnetje ali tumor. Obolevajo ljudje vseh starosti in obeh spolov, vendar je največ moških med 20. in 40. letom starosti. Išias ni zdravniška diagnoza sama po sebi, je simptom osnovnega zdravstvenega stanja, kot je hernija ledvenega diska, degenerativna bolezen medvretenčnih ploščic, spondilolisteza ali spinalna stenoza.

 

 

Išias

Značilnosti išiasa

 • Pri pritisku diskusa na živčne korenine se pojavi sevajoča bolečina vzdolž enega ali drugega spodnjega uda s parestezijami (mravljinčenje), hiperstezijami (motnje zaznavanja) in parezami (omrtvelost).
 • Začetek je običajno akuten z močno bolečino v križu (bolnika je »vsekalo« v križ). Čez nekaj dni začne bolečina izžarevati v spodnji ud. Bolnik drži ud pokrčen v kolenu in kolku (antalgična drža). Lasegov znak (pri dvigu stegnjenega spodnjega uda se po zadnji strani noge pojavi pekoča bolečina) je pozitiven, pojavijo se nevrološki izpadi, najprej motnje senzibilitete, sledijo pa še motorične motnje (padajoče stopalo).
 • Bolečina se slabša kadar sedimo ali stojimo.
 • Bolečina se pojavi pri dvigovanju predmetov.
 • Bolečina običajno popusti ko se uležemo ali hodimo.
 • Motnje spremlja antalgična drža, saj asimetrični mišični spazem bolnika potegne postrani (ishialgična skolioza) in tako vsaj malo razbremeni pritisk na živec.
 • Nevrološki deficit je odvisen od korenine, ki je utesnjena, ter stopnje in trajanja pritiska. Korenina, ki je močno utesnjena več kot 48 ur, si nikoli več ne opomore.
 • Če se diskus masovno izboči v spinalni kanal, pritisne na konjski rep (cauda equina) in sproži sindrom konjskega repa s parezo predvsem distalnih mišic obeh spodnjih udov, z motnjami odvajanja vode in blata (uhajanje vode in blata) in pri moških tudi motnjami potence. Če pritisk traja več kot 24 ur, bodo motnje trajne, zato je sindrom konjskega repa urgentno stanje, ki zahteva takojšnjo operativno intervencijo.

 

Vzroki za nastanek išiasa

Poznamo več vzrokov za išias, običajno se bolečina pojavi nenadoma in sunkovito in je posledica napačno izvedenega giba. Pritisk na korenino ishiadičnega živca povzroči vnetje živca ter posledično bolečine.

 • Hernija diska – je stanje, ko zunanji ovoj medvretenčne ploščice (anulus fibrosus) zaradi različnih vzrokov popusti pod pritiski sredice medvretenčne ploščice (nucleus pulposus). Pri tem želatini podobna sredica pritisne na korenino ishiadičnega živca ter jo tako vzdraži. Hernija medvretenčne ploščice je najpogostejši vzrok za išias. Drugi najpogostejši vzrok so starostne oziroma degenerativne spremembe.

Hernija diska

 • Spinalna stenoza – povzroči jo zožanje spinalnega kanala, pri čemer postane hrbtenjača utesnjena in posledično vzdražena. Vzroke za stenozo pripisujejo degenerativnim spremembam hrbtenice. Utesnjenost hrbtenjače se pojavi zaradi povečanih (degenerativno spremenjenih) sklepih hrbtenice, rasti vretenc, hrustanca in mehkih tkiv, rasti kostnih izrastkov (osteofitov), spondilolisteze (zdrs enega vretenca napram drugemu) in različnih poškodb medvretenčne ploščice, ki utesnjujejo hrbtenjačo.
 • Piriformis sindrom – piriformis je mišica, ki leži pod glutealnimi mišicami in je odgovorna za zunanjo rotacijo, izteg in odmik noge v kolčnem sklepu. V primerih ko pride do krča ali poškodbe piriformisa le ta pritisne na ishiadični živec, ki poteka pod to mišico (pri nekaterih ljudeh poteka skozi mišico), kar povzroči vzdraženje in posledično bolečino, ki izžareva po zadnji strani noge do stopal.

Piriformis sindrom

 • Sakroiliakalni sklep – vnetje oziroma poškodba sakroiliakalnega sklepa lahko prav tako povzroči bolečino podobno išiasu, vendar to ni vzrok išiasa.
 • Slaba telesna drža
 • Osteoporoza, osteoartroza
 • Nenadni dvig ali obrat, še posebej v primerih, ko mišice niso pripravljene na povečano breme.
 • Nosečnost – spremembe v telesu med nosečnostjo, vključno s povečanjem telesne teže, sprememba težišča telesa in hormonske spremembe lahko povzročijo išias.

 

Kako zdraviti išias?

Za uspešno zdravljenje išiasa je potrebno natančno ugotoviti vzrok za kompresijo lumbalnih korenin. Pri tem si pomagamo z rentgensko preiskavo ledvene hrbtenice ter magnetno resonanco, ki pokažeta razmere v spinalnem kanalu in vzrok za težave. Največkrat je to izbočenje (protruzija) ali izpad (prolaps) pulpoznega jedra medvretenčne ploščice, ki običajno skozi degenerativno okvarjen fibrozni prstan spolzi ven in pritisne na posamezno živčno korenino ali na celoten konjski rep (pri centralnem prolapsu).

Običajni pristopi za zdravljenje išiasa so:

 • Topli in hladni obkladki – prvih 48 ur na obolel predel polagamo hladne obkladke (led), kasneje pa se poslužujemo toplote.
 • Nesteroidni antirevmatiki – za hitro pomoč uporabljamo nesteroidna protivnetna zdravila, vendar zaradi stranskih učinkov niso zaželjena.
 • Blokada – pri zelo hudih bolečinah, ki ovirajo vsakodnevna opravila. Blokada predstavlja injekcijo z anestetikom in kortikosteroidi.
 • Manualna terapija, osteopatija, ortopedija – s pravilnim pristopom lahko terapevt odpravi vzroke za bolečino in s tem posledično bolečino.
 • Masaža – masaža sprosti zakrčene mišice, poveča prekrvavitev prizadetega območja, poveča izločanje endorfinov, ki so hormonske snovi, ki zmanjšujejo bolečino.
 • Vaje

Primer vaj:

Vaje za išias