040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

Miofascialna masaža je tehnika masaže, ki se osredotoča na sprostitev mišičnih in fascialnih (vezivnih) tkiv, ki se nahajajo pod kožo. Pri tej masažni tehniki se terapevt osredotoča na mišice in fascijo (vezivno tkivo), ki se nahajajo v globljih plasteh telesa.

Pri miofascialni masaži se uporablja pritisk, raztezanje in premikanje mišic in fascije, da se sprostijo napetosti in bolečine v teh tkivih. Terapevt lahko uporabi tudi posebne pripomočke, kot so valji, trakovi in kroglice, da doseže globlje plasti tkiv.

Uporablja se pri številnih težav, kot so bolečine v mišicah, mišični krči, poškodbe mišic in fascije ter omejena gibljivost sklepov. Poleg tega lahko miofascialna masaža izboljša cirkulacijo krvi in limfe ter spodbuja sprostitev mišic in zmanjšanje stresa.

Običajno se izvaja na delu telesa, kjer se pojavi bolečina ali napetost, lahko pa se uporablja tudi kot del celostne masažne terapije za sprostitev celotnega telesa. Pred masažo se je priporočljivo posvetovati s terapevtom, da se določi ustrezna masažna tehnika in možna tveganja ter kontraindikacije za uporabo te metode.

 

 

 

Miofascialna masaža se lahko uporablja pri številnih stanjih in težavah, kot so:

 1. Bolečine v mišicah in sklepih:  lahko pomaga sprostiti napete mišice in zmanjšati bolečine v mišicah in sklepih. Uporablja se lahko pri bolečinah v hrbtu, vratu, ramenih, kolkih in drugih delih telesa.

 2. Poškodbe mišic in fascije:  lahko pomaga pri poškodbah mišic in fascije, kot so zvini, raztegnitve in trzaji. Uporablja se lahko tudi za rehabilitacijo po operacijah.

 3. Omejena gibljivost sklepov:  lahko pomaga izboljšati gibljivost sklepov in zmanjšati togost. Uporablja se lahko pri artritisu, burzitisu, tendinitisu in drugih stanjih, ki lahko omejujejo gibljivost sklepov.

 4. Glavoboli in migrene:  lahko pomaga zmanjšati napetosti in bolečine v mišicah glave, vratu in ramen. To lahko pomaga pri zmanjševanju pogostosti in intenzivnosti glavobolov in migren.

 5. Stanja stresa in tesnobe:  lahko pomaga zmanjšati stres in tesnobo ter spodbuja sprostitev in občutek dobrega počutja.

 6. Težave s prebavili:  lahko pomaga pri težavah s prebavili, kot so zaprtje, napenjanje in sindrom razdražljivega črevesja. To lahko pomaga izboljšati prebavo in zmanjšati bolečine.

Poleg tega se miofascialna masaža lahko uporablja tudi za izboljšanje splošnega počutja, izboljšanje cirkulacije krvi in limfe ter izboljšanje telesne drže.

 

V večini primerov je masaža varna in učinkovita, vendar obstajajo nekatera stanja, pri katerih masaža ni priporočljiva. Kontraindikacije za miofascialno masažo so:

 1. Akutne poškodbe:  masaža ni primerna za akutne poškodbe, kot so zlomi, rane, modrice in otekline. Pri akutnih poškodbah je potrebno najprej zagotoviti ustrezno medicinsko oskrbo.

 2. Vnetja: masaža ni primerna za območja s pordelostjo, vnetjem ali okužbo. Masaža lahko poslabša vnetje in škoduje okuženim tkivom.

 3. Krčne žile: masaža ni priporočljiva za osebe s krčnimi žilami. Masaža lahko poslabša stanje in poveča tveganje za trombozo.

 4. Tumorji: masaža ni primerna za območja z tumorji ali drugimi nepravilnostmi v tkivih. Masaža lahko poveča tveganje za metastaze in poslabša stanje.

 5. Srčne in krvne bolezni: masaža ni primerna za osebe z nekaterimi srčnimi in krvnimi boleznimi, kot so hipertenzija, srčno popuščanje in motnje srčnega ritma. Masaža lahko povzroči povečanje srčnega utripa in krvnega tlaka, kar lahko poslabša stanje.

 6. Nekatera zdravila: masaža ni priporočljiva za osebe, ki jemljejo nekatera zdravila, kot so antikoagulanti, kortikosteroidi in zdravila za redčenje krvi. Masaža lahko poveča tveganje za krvavitve in druge zaplete.

Preden se odločite za miofascialno masažo, se je priporočljivo posvetovati s svojim zdravnikom ali terapevtom, da se preveri, ali je primerna za vaše stanje.