040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

Manualna terapija je del tradicionalne medicine in zajema vrsto različnih terapevtskih tehnik. Deluje na živčno-mišično-skeletni sistem z namenom odpraviti disfunkcije, zmanjšati bolečine ter blažiti poškodbe. Vključuje pregled, postavljanje diagnoze ter terapijo in svetovanje. Za odpravo neravnovesja uporabljamo pretežno nežne manipulativne tehnike s katerimi v telesu vzpostavimo harmonijo. Manualna terapija gleda na telo celostno, zato je ne zanima samo bolni del telesa.

Terapevtovo delo je osredotočeno na strukturo telesa (kosti, sklepi, mišice). Terapija je varna in naravna, zanjo je značilen skrben pristop k individualnim potrebam posamezne osebe v vseh fazah življenja od rojstva do starosti. Namen je zmanjšati bolečino, mišično napetost ter otekline, povečati gibljivost sklepov, mišično moč in doseči boljše počutje.

Za manualno terapijo so značilne do podrobnosti dodelane ročne tehnike in definirana načela, na podlagi katerih deluje. Terapevtski pristop je celostni pristop, ki išče vzrok funkcionalne motnje, pri tem pa ne obravnava samo simptomov.


Manualna terapija je učinkovita pri vrsti težav, med njimi so:

  • Težave s hrbtenico
  • Težave s gibljivostjo
  • Težave s sklepi
  • Športne poškodbe
  • Migrena, glavobol
  • Nespečnost
  • Depresija, nervoza, stres
  • Išias

Manualna terapija 1

 

Terapija vključuje pregled, postavljanje diagnoze, izvajanje terapije in svetovanje. Na osnovi anamneze, raznih testov (nevroloških, ortopedskih, funkcionalnih) se določi patologija prizadetega tkiva. Zbrane informacije služijo za oblikovanje terapije, ki je popolnoma individualna. Terapija je varna, praviloma neboleča. 


Manualna terapija zajema pestro paleto različnih manualnih tehnik, med njimi:


MIOFASCIALNE TEHNIKE
Uporabljamo jih za zmanjšanje kronične napetosti v mišicah, pri strukturnih in biomehanskih problemih, vplivajo na večjo gibljivost sklepov, pomagajo pri raznih težavah ter rehabilitaciji poškodb. Miofascialne tehnike vplivajo na izločanje odpadnih produktov presnove, vplivajo na dobro počutje ter sproščajo čustvene travme, ki so shranjene globoko v mišičnem tkivu. Pri opravljanju terapije se osredotočimo na mišično - vezivni sistem telesa. Sprostimo prenapete mišice in pomagamo pri raztezanju skrajšanih kit in mišic. Cilj miofascialnih tehnik je zmanjšati bolečino in normalizirati mehka tkiva.

NEVROMIŠIČNO POZICIONIRANJE
Nevromišično pozicioniranje je metoda ocene in terapije celotnega telesa z uporabo občutljivih točk (trigger points) in položaja največjega udobja, da bi se odpravila s tem povezana disfunkcija. Rezultat terapije je zmanjšanje mišične napetosti, zmanjšanje fascialne napetosti, izboljšanje gibljivosti sklepov, povečanje krvnega obtoka, zmanjšanje bolečine, povečanje moči ipd.

MANUALNA LIMFNA DRENAŽA
Manualna limfna drenaža je metoda stimuliranja limfnega žilnega sistema, kateri je zraven žilnega sistema najpomembnejši transportni sistem v telesu. Limfni sistem je zgrajen iz mreže limfnih kanalov in limfnih organov, v katerih nastajajo limfociti. Ročna limfna drenaža stimulira nastajanje novih limfocitov ter posledično protiteles, kar bistveno izboljša imunski sistem organizma. Njen osnovni namen je čiščenje telesa, odstanjevanje odpadnih snovi iz telesa, vpliva pa tudi na mišični, živčni ter imunski sistem.

HARMONIČNE TEHNIKE
Harmonična tehnika je ime za nabor ročnih tehnik, ki vključujejo nežno zibanje različnih telesnih mas. Učinek imajo na zmanjševanje bolečine, povečevanje proprioceptivne stimulacije, reparativne procese po poškodbi tkiva, dinamiko tekočin (krvi, limfe, zunajcelične in sinovialne tekočine), zmanjšanje motoričnega tonusa, sprostitev tkiv...

ARTIKULACIJSKE TEHNIKE
Gre za skupino tehnik, kjer terapevt izvaja pasivne premike sklepnih površin z namenom zmanjšanja bolečine in izboljšanja gibljivosti v sklepih. Prav tako jo uporabljamo za korekcijo položaja sklepov in tako vplivamo na samo držo telesa.

MIŠIČNO ENERGETSKE TEHNIKE

Mišično energetske tehnike (MET) spadajo pod manipulativno terapijo, pri katerem so pacientove mišice aktivno uporabljene na zahtevo, in sicer iz natančno nadzorovanega položaja in proti različno dovajani nasprotni sili. Tehnika se lahko uporabi za ponovno vzpostavitev normalnega mišičnega tonusa ali za izboljšanje mehanike sklepov.

MANIPULACIJA FASCIJE

Z manipulacijo fascij vplivamo na globoko fascijo in viskoznost ekstracelularnega matriksa (hialuronska kislina). Med manipulacijo točk koordinacije pride do lokalnega vnetja. Ti vnetni procesi spremenijo viskoznost ekstracelularnega matriksa tako, da le ta postane bolj tekoč. Posledično pride do drsenja plasti v globoki fasciji in bolj koordiniranega gibanja, zmanjšanja bolečine, povečanja propriocepcije ipd. 

NST - NEUROSTRUKTURALNA INTEGRACIJSKA TEHNIKA

Je zelo nežna, neinvazivna, holistična in zelo učinkovita tehnika. Je mehkotkivna terapevtska tehnika, ki učinkovito odstrani bolečine, fiziološke disfunkcije in psihološka neravnotežja z aktivacijo strukturnega in nevrološkega ravnotežja telesa. Pomaga vzpostaviti ravnovesje v fizičnem in energetskem sistemu. Gre za posodobljeno in nadgrajeno različico Bownove tehnike in predstavlja alternativno medicinsko manualno tehniko, pri kateri uporabljamo zelo nežne, toda specifične gibe čez mehka tkiva na določenih delih telesa, s čimer izboljšamo energetski pretok in sprožimo vibracije med te strukture.

KRANIO-SAKRALNA TERAPIJA

Kranio sakralna terapija je nežna manualna tehnika, s katero dosežemo podporo notranjim virom posameznika. Je komplementarna metoda za celostno obravnavo posameznika, s katero aktiviramo lastne sposobnosti organizma. Gre za nežne mobilizacijske tehnike, ki klientu nudijo občutek globoke sproščenosti. S kranio sakralno terapijo lahko odpravljamo vzroke obolenj, ki so nastale v nosečnosti ali med porodom in kasneje v življenju.

TEHNIKA MANIPULACIJE HRBTENICE

Manipulacija hrbtenice omogoči, da se sprostijo vretenca. S tem se posledično sprostijo tudi zakrčene mišice in vezi - vzpostavi se mehansko ravnovesje, ki je bilo porušeno. Manipulacija pomaga odpraviti mehanične vzroke, ki so pripeljali do tega, da je porušeno žilno-živčno in sklepno ravnotežje v hrbtenici.