040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

 

Spiralna stabilizacija hrbtenice (SPS) je metoda, ki je prvotno namenjena regeneraciji in preprečevanju poškodb hrbtenice. Ustanovil jo je Richard Smišek dr. med, kateri jo skupaj s svojima hčerama še vedno razvija in uči.

Vaje SPS izvajamo z elastično vrvjo, katera nam omogoča gibanje okončin proti uporu, ki aktivira stabilizacijske mišične verige. Elastično vrv lahko razumemo kot podaljšek mišičnih vlaken, ki aktivirajo spirale. Vadba z elastično vrvjo omogoča krepitev in raztezanje med naravnim sproščanjem. Ta učinek nam omogoča, da okrepimo in raztegnemo vse pomembne mišične skupine v roku 10 min. Najbolj pomembno je, da s pomočjo mišičnih verig telo razvije moč trakcije navzgor, s čimer sprosti pritisk na medvretenčne ploščice in sklepe. To omogoča njihovo hidracijo in presnovo ter regreneracijo. Istočasno mišične spirale omogočajo gibanje hrbtenice.

Mišične spirale

Poznamo spiralne in vertikalne mišične verige, katere različno vplivajo na hrbtenico. Vertikalna stabilizacija je optimalna v mirovanju, medtem ko je spiralna stabilizacija optimalna med gibanjem. Spiralne verige ustvarijo silo trakcije navzgor, vertikalne mišične verige ustvarijo kompresijsko silo navzdol. Učinek trakcije uporabljamo pri funkcionalnih in strukturnih okvarah v hrbtenici, za preprečevanje preobremenitev in degeneracije hrbtenice, za regeneracijo preobremenjene hrbtenice ter za optimalno gibanje pri športu. Glavni vzrok bolečine v hrbtu je povečana napetost mišic v vertikalnih verigah. Spiralne mišične verige povlečejo vretenca narazen, podaljšajo hrbtenico navzgor in olajšajo bolečino.

SPS vaje odpravljajo lokalne in hkrati splošne vzroke za bolečino v hrbtu. Za pravilno delovanje spiral moramo zagotoviti uravnoteženo telesno držo, mišično ravnovesje v ramenskem obroču, medenici in trupu ter optimalno gibanje lopatic in rok.

Vaje Spiralne stabilizacije hrbtenice:

 • Krepijo oslabljene mišice
 • Sprostijo in podaljšajo napete ter skrajšane mišice
 • Obnovijo gibanje v sklepih
 • Telesu dajo potebno togost, ki jo potrebuje za stabilnost med počitkom in predvsem med gibanjem – dinamična stabilizacija
 • Usklajujejo položaje gibljivih segmentov ki se med seboj dopolnjujejo
 • Izboljšajo gibalne vzorce pri hoji, teku, delu in športu
 • Pohitrijo nadzor hotenega gibanja.

Spiralna stabilizacija hrbtenice

SPS vaje združujejo kompleksen trening mišično skeletnega sistema in nadzora gibanja, ki ga izvaja centralni živčni sistem.

Enostaven harmoničen sklop vaj, ki bo deloval na vseh pomembnih mišičnih skupinah in mišičnih spiralah vsebuje 11 vaj. Ko osvojimo vse pomembne podrobnosti vaj, potrebujemo za ta sklop le 10 minut. Optimalno bi bilo vaditi 10 do 15 minut dnevno po končanem delu in 1x tedensko pod strokovnim vodstvom.

Sistem SPS prav tako zajema specifične tehnike manualne terapije, katere cilj je sprostitev napetosti mišic, ki preprečujejo optimalno gibanje med vadbo in s tem delovanje spiralne stabilizacije. Manualna terapija in SPS vadba ustvarja harmonično celoto. Zelo pomembna je vloga terapevta med samo SPS vadbo v smislu popravkov in pomoči med vadbo. Masažne tehnike in raztezanja povezana z gibanjem se izvedeta med delovanjem recipročne inhibicije na mišici (antagonistu), ki ima zavrto aktivnost zaradi aktivnosti nasprotno delujoče mišice (agonista). To poveča mišično sproščenost in jo doseže, tudi kadar druge tehnike niso bile uspešne. Proces regeneracije je zato precej hitrejši. SPS metoda zajema posebno manualno delo na sistemu z opornimi zankami. Ta sistem omogoča delo pri diskopatijah v akutni in kronični fazi, stenozi hrbtenice in skoliozi.

Vaje Spiralne stabilizacije hrbtenice so na videz enostavne, vendar vsebujejo veliko pomembnih detajlov, katere vam lahko pokaže le certificiran izvajalec metode. Vse kar potrebujete za zdravo hrbtenico so SPS elastika, posebna podloga ter 10 min dnevno.

Spiralna stabilizacija hrbtenice

Za koga je vadba SPS primerna

Vadba je primerna praktično za vse, saj se prilagaja posamezniku glede njegovih zmožnosti. Vaje se načeloma izvajajo stoje (nekatere kleče), vendar se lahko izvajajo tudi sede.

Vadba je še posebej primerna pri ljudeh z:

 • Bolečinami v hrbtu, vratu
 • Težavami z hrbtenico (išias, stenoza, spondiloza, spondilolisteza, hernia diska…)
 • Skolioza
 • Osebam, ki veliko časa v dnevu presedijo
 • Športnikom (kot regeneracija in preventiva)
 • Po napornem dnevu kot regeneracija

Spiralna stabilizacija hrbtenice

 

Vir: Richard Smišek, dr. med., Mišične verige 2, Zdrava hrbtenica, zdrava hoja; 2020