040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

Glavna funkcija TUI-NA masaže je terapija bolezni, lahko pa se uporablja tudi za sproščanje in preprečevanje bolezni. Ta terapija z uporabo večinoma manualnih metod preprečuje in lajša mnoge težave. Gre za kitajsko medicinsko masažo in manipulacije v sklepih, ki temeljijo na principih tradicionalne kitajske medicine (TKM).

Uradna medicina temelji na znanstvenih podlagah, tradicionalna kitajska medicina pa na filozofskem razumevanju življenja, homeostazi telesa in bolezni, na izkušnjah in tradiciji. TUI-NA masaža temelji na filozofiji o JINu in JANGu, teoriji petih elementov, teoriji meridianov ter življenjski energiji QI. Ob akupunkturi in herbalni medicini je TUI-NA pomembna komponenta TKM. O uporabnosti metode govori tudi podatek, da imajo danes na Kitajskem vse klinike zahodnega tipa oddelke za TUI-NA terapijo.

Uporablja se pri bolečinah v mišicah in sklepih, pri kroničnih bolečinah in stanjih kot so glavobol, migrene, nespečnost, slaba prebava, stres, bolečine v križu, bolečine v ramenskem obroču, menstrualnih težavah, mravljinčenje okončin in drugih.

Z njo odpravljamo tudi energijske blokade, ki nastanejo zaradi izpostavljenosti telesa vsakdanjim negativnim dejavnikom, kot so: jeza, žalost, strah, skrb, depresija, bojazen, stres, nervoza, pomanjkanje energije in podobno.

 

Tui-na masaža

 

Kitajska tradicionalna masaža TUI-NA izhaja iz sistema starega več kot 3000 let. Vključuje nauk o diagnostiki, vzroku in nastanku bolezni, poteku bolezni ter različnih tehnikah masaže. TUI-NA skuša celostno reševati težave in odpraviti vzroke, zaradi katerih je bolezen nastala.  TUI-NA kitajska masaža temelji in izhaja iz obstoja medsebojno povezanih energetskih poti (meridianov), po katerih se pretaka življenjska energija QI. Do bolezni pride zaradi porušenega ravnotežja v telesu, zato si TUI-NA masaža prizadeva uravnotežiti delovanje celotnega človeškega sistema.


Tradicionalna kitajska masaža TUI-NA upošteva različne teorije, med katerimi so najbolj znane:


JIN JANG

Jin Jang
Jin in Jang sta dve enakovredni kvaliteti življenjske energije (QI) , ki skupaj tvorita uravnoteženo in harmonično celoto. Predstavljata osnovni princip vesolja in delujeta kot dve sili, ki se medsebojno dopolnjujeta in vzdržujeta ravnovesje, a istočasno med seboj tekmujeta. Dobro stanje je stanje ravnotežja energije med Jinom in Jangom. Motnja v tem ravnotežju pa pomeni bolezen. Neprekinjena aktivnost med Jinom in Jangom je temeljni kamen kitajske filozofije. Če obstaja samo Jin, ni rasti; če obstaja samo Jang, ni rojstva. Prehodi dneva v noč in noči v dan tvorijo dneve, mesece in leta. Niti dan niti noč ne moreta ostati v absolutnem ali statičnem stanju, saj sta oba v stanju stalne dinamične transformacije, mešanja enega z drugim. Enak zakon velja za človeško telo. Bolezen lahko pojasnimo s pomočjo Jina in Janga. Ravnotežje ni statično, je vedno v stanju ritmičnega gibanja in sproščanja. Dokler je ravnotežje pod nadzorom, je oseba v homeostazi, ko pa se pojavijo motnje, nastopi bolezen. Jin in Jang tvorita TAO, ki predstavlja najvišji regulator vesolja. Tao je brezoblično gibalo vseh aktivnosti in substanc. Tao vesolja in človeški Tao se morata kot nevidna celota prilegati drug drugemu. Stanje in dolžina človeškega življenja sta odvisna od njegove potrjenosti v Tau.


TEORIJA PETIH ELEMENTOV

Pet elementov
Kitajci so razdelili svet na pet elementov: les, ogenj, zemljo, kovino in vodo. Vse na Zemlji po svoji naravi pripada enemu od njih. Tudi organi v telesu pripadajo enemu izmed elementov. Ognju pripadajo srce, tanko črevo, perikard in tridelni grelec, lesu pripadajo jetra ter žolčnik, zemlji vranica in želodec, vodi ledvice in mehur ter kovini pljuča in debelo črevo. Pet elementov ni pet samostojnih enot. Med seboj so v pristnem odnosu. Vsak od njih vlada naslednjemu elementu in je v krogotoku podrejen predhodnemu. Nič na svetu ne pripada v celoti samo enemu elementu. Vedno je prisotnih vseh pet, eden od njih pa prevladuje in daje stvari svoje značilne lastnosti. Osnova teorije petih elementov je zamisel, po kateri pri motnji v delovanju enega izmed elementov pride do določene stopnje rušenja energije QI v telesu, umu in duhu. Glede na stopnjo motnje znotraj petih elementov govorimo o blagi motnji ali težkem obolenju. V kitajski medicini obstajajo številne teorije, ki pojasnjujejo kako pet elementov deluje in vpliva drug na drugega. V kolikor pride do neravnotežja kateregakoli elementa, se pojavijo določene motnje v celotnem krogu. Naravni proces oploditve, rasti in cvetenja, žetve in skladiščenja ne more biti izpolnjen. Tako kot kmet ne more imeti dobre letine, če je bilo spomladi preveč hladno, suho in vetrovno, tako tudi človek ne more imeti dobrega elementa ognja, če je prišlo do motenj v elementu lesa.


TEORIJA QI

Qi
Kitajci verjamejo, da energija neprestano kroži po človeškem telesu. To energijo imenujejo QI ali življenjska energija. Po kitajski filozofiji je Qi osnovna substanca, ki tvori vesolje, ostali pojavi pa so nastali z njenim gibanjem in spremembami. V TUI-NA pa označuje esencialne snovi človeškega telesa, ki vzdržujejo tudi življenjske in funkcionalne aktivnosti organov in tkiv. Vse življenjske aktivnosti človeškega telesa lahko pojasnimo s spremembami in gibanjem Qi-ja. Qi je univerzalna in vedno prisotna energija življenja, ki v telesu neprenehoma nastaja in se porablja. Prežema vse žive celice in tkiva in je razširjena po celem vesolju. Je nevidna moč, ki poganja življenjske aktivnosti. Ko se tok energije QI prekine, nastopi smrt.


Po TUI-NI lahko bolezen povzročijo številni dejavniki, med drugim šest zunanjih patogenih dejavnikov (veter, mraz, poletna toplota, vlaga, suša in ogenj), sedem čustev (veselje, jeza, pretirano razmišljanje, skrb, žalost, bojazen in strah), nepravilna prehrana, preobremenjenost, pomanjkanje fizične aktivnosti, travmatske poškodbe, ugrizi žuželk in divjih živali kakor tudi zastajanje krvi in ostalih tekočin.


Kako poteka masaža?
Pred prvo masažo je potrebno izpolniti vprašalnik, opraviti določene teste in preglede, da se lahko načrtuje strategija masaže. Masaža je sestavljena iz ročnih manualnih tehnik (Tui-Na masaža).

Meridiani

TUI-NA masaža uspešno pomaga pri:

  • vseh vrstah bolečin (mišice, sklepi...),
  • glavoboli, migrene,
  • nespečnost,
  • stres,
  • prehladna obolenja ipd.

Vir: Tui-na kitajska masaža z osnovami tradicionalne kitajske medicine, Belladona Publishing Centre, Ljubljana, 2003.