040 793 666  Delovni čas po dogovoru. Obvezna predhodna naročila!    

 

Iliotibialni sindrom nastane pri aktivnostih, kjer prihaja do ponavljajočih gibih fleksije in ekstenzije kolena, pri katerem pride do trenja iliotibialnega traktusa ob lateralni epikondil stegnenice. To povzroča iritacijo in vnetje traktusa ali posledično do vnetja burze. Gre za značilen sindrom, ki se pojavlja ne le pri tekačih, temveč tudi pri ostalih športnikih, pri katerih je tek sestavni del športne aktivnosti.

Pri nogometu in nekaterih drugih športih sodi sindrom bolečine v dimljah med bolj pogoste težave. Mesto bolečine in značilnost bolečine sta lahko točno določena, lahko pa gre za nedoločeno difuzno bolečino v predelu dimelj, stegnenice in medenice. Obstajajo številni vzroki za nastanek bolečine v predelu dimelj. Ti so tendinitis in tendinoza adduktorjev ali rectus abdominis, pubična artropatija, osteoartroza kolka, sakroiliakalna nestabilnost, zlom medenice, osteitis pubis, hernia ingvinalis, zlom stegnenice, razne infekcije in vnetja v predelu medenice, nevrološki vzroki, neoplazme in ostalo.

 

boleča rama.jpeg

Rama je najbolj kompleksen sklep v našem telesu, zato je pomembno, da s pravilnim kliničnim pregledom ugotovimo vzrok za nastale težave. Gre za kroglast sklep (articulatio spheroidea), kateri ima številne osi, kjer ima konveksna sklepna površina obliko krogle, konkavna pa je njen odlitek. To je sklep v katerem so možni vsi gibi. Sklep tvorita dve kosti, nadlahtnica (os humeri) in lopatica (os scapulae).

 

carpal tunnel.jpg

Sindrom zapestnega prehoda ali sindrom karpalnega kanala (carpal tunnel syndrome) je najpogostejša utesnitvena nevropatija. Raziskave so pokazale, da se pojavlja pri približno 5,8 odstotka žensk in 0,6 odstotka moških. Je idiopatska mediana nevropatija v zapestnem prehodu. Patofiziologija še ni povsem pojasnjena, vendar jo lahko obravnavamo kot pritisk na mediani živec, ki potuje skozi zapestni prehod. Glavni simptom zapestnega prehoda je omrtvičenost palca, kazalca, sredinca ter radialne polovice prstanca. Omrtvičenost se navadno pojavi med spanjem, ko je zapestje ponavadi upognjeno. Dolgotrajen sindrom zapestnega prehoda lahko vodi v trajno poškodbo živca, konstantno omrtvičenost in atrofijo nekaterih mišic v dlani.

Išias je sindrom bolečine v križu z izžarevanjem v en ali oba spodnja uda z ali brez nevroloških izpadov. Povzroča ga pritisk na spinalne korenine od L4 do S3. Najpogostejši vzrok za pritisk je protruzija ali prolaps medvretenčne ploščice (diskus hernija), redkeje poškodba, vnetje ali tumor. Obolevajo ljudje vseh starosti in obeh spolov, vendar je največ moških med 20. in 40. letom starosti. Išias ni zdravniška diagnoza sama po sebi, je simptom osnovnega zdravstvenega stanja, kot je hernija ledvenega diska, degenerativna bolezen medvretenčnih ploščic, spondilolisteza ali spinalna stenoza.